Älgjakt när den är som bäst..!!

Då var det återigen dags för älgjakt efter september uppehållet, fjällvandring och en massa annat. Premiären för oktoberjakten kunde ju inte börja bättre, jag och min dotter Sofie hade fått ett pass med ett torn. Men tornet är för litet för två st personer att rymmas i, därför bytte jag till ett pass utan torn. Vi kom till passet vid 07.40 ska jag tro, det var ett stort hygge som vi fick sitta på. För att se så bra som möjligt så hamnade vi ca 35 meter från bilen, hygget har en dunge med träd mitt i och för att se på båda sidor om dungen så måste man vara långt ner på hygget. Nåväl jag hade min stolryggsäck som Sofie fick sitta på medans jag tog ett sittunderlag på en stubbe som sittplats. Efter ett tag tyckte jag mig höra hundskall, jag ställde mig upp för att försöka höra lite bättre. Jag tror att det kan ha varit orrar som spelade så att det lät som hundskall, efter en stund hörde jag på radion att hunden (Nisse) hade varit borta en stund och mest troligt följde älg. Jag tror inte det gick 5 minuter efter radiopratet innan jag hörde en hund som skällde, det lät som om det var långt långt borta. Plötsligt så tystnade det och då står man och försöker höra om det börjar igen, när jag märker att Sofie verkar se något på hygget. Jag tittar och ser en tjur komma flygandes över hygget på långt håll, men jag tänker att det är inte omöjligt att fälla den. Jag skjuter ett skott och älgen kastar tillbaka men snett ner mot oss, jag skjuter ett andra skott och den vinklar rakt mot vårat ställe. Tillslut så faller den ca 50 meter från oss och endast ca 75 meter från bilvägen. Det hade då gått ca 35 minuter från att vi kommit på pass. Den ligger och kastar lite av och an så jag laddar om och knatar iväg till älgen, den har slutat röra sig när jag kommer fram och då kan man se att det var en fin tjur med en krona på 19-taggar. Innan så har jag en 17-taggare som störst, så då känns det roligt att öka på tagg antalet lite. Riktigt fint skovel horn är det. Man måste bara säga att jag hade en otrolig tur med den älgen, hur ofta kastar dom och springer rakt på en..?? Det händer inte ofta, ny gammal bössa denna sässongen oxå. Han som hade den förut (Gunnar) hade visst fått skjuta mycket älg med den, så jag betraktar den som en riktig turbössa.

/Peter

Copy of 20091010045

Klicka på bilden för att komma till albumet.


Posted in Blogg